WYCISKAMY I MIKSUJEMY NA ZDROWIE!

Pijecie świeżo wyciskane soki?
Macie swoje ulubione kompozycje, warzywa lub owoce?

W naszym domu goszczą każdego dnia. Cały czas szukamy inspiracji, z przyjemnością sięgamy po nowe i nieznane. Czasami z szerokim uśmiechem zachwytu na twarzy, czasami z grymasem. Nie zawsze trafiamy w nasze smaki, ale bywa i tak, że po kilku próbach przekonujemy się do tego, co naprawdę zdrowe. 

Świeże soki zazwyczaj wyciskamy na zdrowie, od czas do czasu miksujemy. 
Do szklanek trafiają pomarańcza, jabłka, marchewki, buraki, jarmuż, szpinak, cytryny, limonki, winogrona... Długo mogłabym wymieniać. Pomysł jednak mamy taki, aby dzielić się z Wami sprawdzonymi i lubianymi przepisami. Mamy też nadzieję, że i Wy podzielicie się z nami swoimi pomysłami.



Dzisiaj wyciskamy na zdrowie, choć równie dobrze można podane składniki zmiksować :)

Sok z buraka, pomarańczy, jabłka i limonki
(porcja na dwie szklanki)

1 obrany burak
2 obrane pomarańcze
2 jabłka ze skórką, bez gniazd nasiennych
1/4 limonki (ze skórką, jeśli jest ekologiczna i niewoskowana)

Buraka kroimy w kostkę, pomarańcze dzielimy na cząstki, jabłka kroimy na ósemki, a limonkę, jeśli jest woskowana koniecznie obieramy ze skórki i wszystko kolejno wrzucamy do wyciskarki. Przed nalaniem do szklanek sok należy wymieszać.

Dlaczego burak?

Długo nie mogłam przekonać się do tego warzywa w świeżo wyciskanym soku. Zapach ziemi i smak, który nie należał do ulubionych sprawiały, że długo odkładałam go na przysłowiową półkę i pomijałam w swoich kompozycjach. Kiedy jednak spróbowałam po raz kolejny z dodatkiem jabłka i odrobiną limonki, której zapach uwielbiam, okazało się, że sok jest nie tylko możliwy do wypicia, ale naprawdę smaczny!

A sam burak? Cudowne warzywo, niedrogie, dostępne na każdym targu i w każdym sklepie. Warto wykorzystać je w codziennej kuchni.
Surowy w największym stopniu zachowuje swoje właściwości prozdrowotne - jest bogatym źródłem witamin, betakarotenu i kwasu foliowego, zawiera wapń, potas, żelazo i kobalt. Bogaty również w błonnik, niskokaloryczny, o właściwościach zasadotwórczych.

Co to wszystko oznacza?
Burak wzmacnia naszą odporność, dba o wzrok, poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, jest sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem, ale też anemią :) Ponadto przyspiesza przemianę materii i tak, poprawia nastrój!

Dlatego na niepogodę, zły humor, gorsze i lepsze dni - wyciskajcie i miksujcie na zdrowie.
Od czasu do czasu, koniecznie z burakiem :)

Ewa




4 komentarze :

  1. Bardzo chętnie! :) Lubię miks owocowo-warzywny.

    OdpowiedzUsuń
  2. ..Moj chlopczyk wypije zielony w skladzie...arbuz,,swietnie rozrzedza, smakuje, i reszta wedlug uznania, seler, szpinak, jarmuz, ogorek zielony...a arbuz przegryza smaki i sok zielony jest bardzo lekki dla dzieci idealny:-)...

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie takie szklanki można kupić ? Są świetne !

    OdpowiedzUsuń
  4. @anonimowy, szklanki kupione w Lidlu :)
    Hello Krosno

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję!